Wyniki działań prowadzonych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogramu 2018

W ramach realizacji wydaliśmy żywność pochodzącą z rezerw UE w ramach Programu Operacyjnego pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).

Dostawy żywności w Podprogramie 2018 – 73.725,60 kg.

Do Podprogram 2018 zakwalifikowano 899 rodzin w tym 2150 osób.

Szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2018 objęte zostały rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych. Dostęp do pomocy żywnościowej zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych to otrzymania tej pomocy.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi: cukier biały, mleko UHT, ser podpuszczkowy, ryż biały, makaron jajeczny, makaron bezglutenowy, kaszę gryczaną, buraczki wiórki, filet z makreli w oleju, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet wieprzowy, szynkę wieprzową, szynkę drobiową, fasolę białą, groszek z marchewką, herbatniki maślane, gołąbki w sosie pomidorowym, kabanosy wieprzowe i miód wielokwiatowy.

W ramach działań towarzyszących organizowane były warsztaty, prowadzone przez dietetyka. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z zasadami zdrowego żywienia rodziny oraz w jaki sposób przeciwdziałać marnotrawieniu żywności. Podczas spotkań zostały zaprezentowane przepisy kulinarne z wykorzystaniem otrzymywanych produktów spożywczych. Z tej formy działań skorzystało 78 osób.

Harmonogram działań towarzyszących

Warsztaty pt. "Zdrowe żywienie rodziny i racjonalne wykorzystanie żywności"

  • 25.01.2019 godz. 10:00 Tczew, ul. Łazienna 5 (Forum Inicjatyw Społecznych) W warsztatach udział wzięło 23 osoby.
  • 22.03.2019 godz. 10:30 oraz godz. 12.00 Tczew, ul. Łazienna 5 (Forum Inicjatyw Społecznych) W warsztatach udział wzięło 37 osób.
  • 10.05.2019 godz. 10:00 Tczew, ul. Łazienna 5 (Forum Inicjatyw Społecznych) W warsztatach udział wzięło 18 osób.